Arabinogalaktan z modrzewia wraz z laktoferyną jako wsparcie jelit i odporności
Arabinogalaktan z modrzewia wraz z laktoferyną jako wsparcie jelit i odporności
Data: 14 kwietnia 2025

Arabinogalaktan to związek zaliczany to rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, o budowie polisacharydu złożonego z galaktozy i arabinozy. Najbogatszym naturalnym źródłem tego składnika jest kora modrzewia (Larix), ale znaleźć go można też w warzywach i ziołach. Otrzymuje się go za pomocą pary wodnej. Arabinogalaktan jest zaaprobowany przez FDA (Agencję Żywności i Leków) i uznany za bezpieczny. Błonnik pokarmowy dzieli się na rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten rozpuszczalny jest łagodniejszy dla jelit i ich nie podrażnia w przeciwieństwie do tego nierozpuszczalnego. W dodatku jako prebiotyk sprzyja utrzymaniu pożytecznej flory jelit i odżywia dobroczynne bakterie. Ponadto może być stosowany jako substancja żelująca, zagęszczająca oraz stabilizująca. Jest odporny na różne pH i temperatury, więc dociera swobodnie do jelit.
Laktoferyna jest glikoproteiną, która znajduje się najobficiej w mleku matki tzw. colostrum. Stanowi również naturalny składnik występujący w różnych tkankach i narządach organizmu. Pełni różne funkcje, przede wszystkim przeciwdrobnoustrojowe i wzmacniające odporność oraz gospodarkę żelaza.

Arabinogalaktan z modrzewia wraz z laktoferyną jako wsparcie jelit i odporności
Arabinogalaktan to związek zaliczany to rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, o budowie polisacharydu złożonego z galaktozy i arabinozy. Najbogatszym naturalnym źródłem tego składnika jest kora modrzewia (Larix), ale znaleźć go można też w warzywach i ziołach.

Korzystny wpływ arabinolaktanu i laktoferyny na jelita

Zarówno arabinogalaktan jak i laktoferyna są prebiotykami wspomagającymi utrzymanie równowagi jelit. Składnik z modrzewia wspomaga produkcję pożądanych bakterii jelitowych, takich jak Bifidobacteria i Lactobacillus. Za pomocą fermentacji arabinogalaktanu w jelicie grubym przez bakterie jelitowe wytwarzane są SCFA, czyli krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak: kwas propionowy, masłowy i octowy. One z kolei odżywiają komórki jelit aby mogły zapewniać integralność jelit i produkcję ochronnego śluzu. Laktoferyna także wspiera dobry stan błon śluzowych w organizmie, w tym jelit. Ponadto ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze w jelitach. Stanowi protekcję przed toksynami patogennych bakterii – LPS. W dodatku SCFA i laktoferyna działają przeciwzapalnie w środowisku jelit. Jak widać oba omawiane związki uzupełniają swoje ochronne funkcje wobec układu pokarmowego.1,2 Zastosowanie ich w pakiecie wraz z lekiem u pacjentów z chorobą uchyłkowatą jelit wzmocniło efekt terapii niż stosowanie samego leku. Połączenie to przede wszystkim lepiej uregulowało wypróżnienia u tych osób.

Arabinogalaktan i laktoferyna jako wsparcie odporności

SCFA wytwarzane za pośrednictwem arabinogalaktanu mają właściwości przeciwzapalne i są pośrednikiem między mikroflorą, a układem immunologicznym. Uczestniczą w regulacji produkcji różnych cytokin i eikozanoidów przez leukocyty. Wpływają na komórki odpornościowe, m.in. na różnicowanie komórek Treg oraz wzmacniają makrofagi i zwiększają toksyczność komórek NK wobec nieprawidłowych komórek np. nowotworowych lub zakażonych wirusem.  Zauważono ten efekt w badaniu Dion C. i wsp., gdzie podawano codziennie 4,5 g arabinogalaktanu przez okres 12 tygodni. U tych osób zwiększyła się zdolność obronna wobec zakażeń. Stwierdzono, że związek ten zmniejsza częstość zachorowania na przeziębienia o 23%. Ponadto zauważono, że arabinogalaktan może mieć bezpośredni wpływ na układ odpornościowy po przejściu ze światła jelita do tkanki limfatycznej – GALT, odpowiedzialnej nawet za 70% odporności w organizmie.
Natomiast laktoferyna pozytywnie wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego wrodzonego i nabytego. Głównie dlatego znajduje się w mleku matki, aby niemowlę mogło uzyskać z jej pokarmem wsparcie immunologiczne. Związek ten zabiera żelazo potrzebne do rozwoju różnym patogenom. Stąd m.in. jej właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe wobec wirusów np. HSV czy HPV-1. Wspomaga dojrzewanie komórek odpornościowych i nie pozwala bakteriom na tworzenie ochronnej tarczy – biofilmu.

Arabinogalaktan z modrzewia wraz z laktoferyną jako wsparcie jelit i odporności
odpowiedzialnej nawet za 70% odporności w organizmie.
Natomiast laktoferyna pozytywnie wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego wrodzonego i nabytego. Głównie dlatego znajduje się w mleku matki, aby niemowlę mogło uzyskać z jej pokarmem wsparcie immunologiczne.

Bez jelit nie ma odporności

Na podstawie opisu powyższych korzystnych właściwości omawianych substancji można wysnuć wnioski, że wzmacnianie jelit jednocześnie wzmacnia odporność. Począwszy od pożytecznych bakterii, m.in. Lactobacillus, które konkurują z tymi patogennymi (co wydzielają toksyny) o miejsce bytowania, po wspomniany układ limfatyczny (GALT). Probiotyczne bakterie potrafią regulować aktywność wielu komórek odpornościowych. Potrafią także produkować bakteriocyny-przeciwbakteryjne substancje. Odpowiednia szczelność jelit, możliwa dzięki SCFA także jest istotna, by niepożądane i niestrawione do końca składniki nie przedostawały się do krwi powodując reakcje immunologiczne. To z kolei może skutkować wystąpieniem alergii lub autoimmunologii przez tzw. mimikrę molekularną. Natomiast śluz w jelitach składający się z mucyn chroni przed toksynami i patogenami. Z kolei komórki jelit zawierają na swojej powierzchni przeciwciała IgA, których zadaniem jest wyłapywanie patogenów w śluzie. Z powodu tych różnych pozytywnych funkcji nieodzowne jest spożywanie prebiotyków, które są niezbędne do życia i funkcjonowania bakterii jelitowych.

Bibliografia:
Banasiewicz T., Paszkowski J., Borejsza-Wysocki M.: Skuteczność profilaktycznej terapii łączonej (rifaksymina alfa + prebiotyk arabinogalaktan z laktoferyną) na funkcje przewodu pokarmowego u pacjentów z rozpoznaną objawową niepowikłaną chorobą uchyłkową. PoL PRZEGL CHiR, 2019: 91 (4), 1-8
Kowalczyk P, Kaczyńska K, Kleczkowska P, Bukowska-Ośko I, Kramkowski K, Sulejczak D. The Lactoferrin Phenomenon-A Miracle Molecule. Molecules. 2022 May 4;27(9):2941
Kelly GS. Larch arabinogalactan: clinical relevance of a novel immune-enhancing polysaccharide. Altern Med Rev. 1999 Apr;4(2):96-103. PMID: 10231609.
Velikova T, Tumangelova-Yuzeir K, Georgieva R, i wsp.: Lactobacilli Supplemented with Larch Arabinogalactan and Colostrum Stimulates an Immune Response towards Peripheral NK Activation and Gut Tolerance. Nutrients. 2020 Jun 7;12(6):1706.
Dion C, Chappuis E, Ripoll C. Does larch arabinogalactan enhance immune function? A review of mechanistic and clinical trials. Nutr Metab (Lond). 2016 Apr 12;13:28.
Hardy H, Harris J, Lyon E, Beal J, Foey AD. Probiotics, prebiotics and immunomodulation of gut mucosal defences: homeostasis and immunopathology. Nutrients. 2013 May 29;5(6):1869-912.

Powiadomienia
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments