Acerola i jej korzystny wpływ na odporność
Acerola i jej korzystny wpływ na odporność
Kategoria: Acerola
Data: 10 lutego 2025

Choć trudno jest znaleźć świeżą acerolę w sklepie spożywczym, to można ją dostać jako przetwory, np. mrożony mus. Nic dziwnego, gdyż jest to egzotyczny owoc, więc jego podróż po świecie mogłaby być problematyczna. Wzbogacane nią są różne produkty żywnościowe i herbatki, a także bywa w sklepach ze zdrową żywnością np. w postaci pastylek do ssania, proszku lub kapsułek. Znana jako produkt na wzmocnienie odporności, nie bez powodu. Zwraca uwagę wysokie stężenie witaminy C w porównaniu do innych produktów. W przybliżeniu jest to około 1500 mg w 100 g świeżej masy. Zależy to również od dojrzałości owoca, w jeszcze zielonych wartości sięgają nawet 3700 mg. To jest aż dwa razy więcej niż w owocach dzikiej róży lub 30 razy więcej niż w powszechnie postrzeganej za źródło-cytrynie. Ponadto acerola ma w sobie wiele polifenoli, m.in. różne karotenoidy będące prekursorem witaminy A, antocyjany czy związki fenolowe.

Acerola i jej korzystny wpływ na odporność
Acerola ma w sobie wiele polifenoli, m.in. różne karotenoidy będące prekursorem witaminy A, antocyjany czy związki fenolowe.

Związki aceroli i ich wpływ na odporność

Witamina C

Kwas askorbinowy jednocześnie aktywuje układ immunologiczny do walki z patogenami, chroniąc przed nadmiernym stanem zapalnym, który może powstać w związku z infekcją. Leukocyty potrzebują być odżywione tą witaminą, szczególnie podczas chorowania. Tym bardziej, że infekcje wyczerpują zapasy tego składnika. Witamina ta wzmacnia układ wrodzony i nabyty organizmu. Wspiera namnażanie i różnicowanie się komórek odpornościowych. Zauważono, że odpowiednie spożywanie kwasu askorbinowego z dietą bądź suplementacją zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji oraz podczas jej trwania – skróci czas.

Polifenole

Polifenole w jelitach potrafią modyfikować mikrobiom, korzystnie zmieniając skład i funkcje bakterii probiotycznych. Wspomniane bakterie metabolizują związki bioaktywne trafiające do jelit na swój własny, unikalny sposób. Już od jakiegoś czasu wiadome jest, jak mikroflora jelit pełni istotną funkcję w utrzymywaniu funkcji odpornościowych. Jej zaburzenia w składzie odbijają się na całym organizmie, w tym układzie immunologicznym. Ponadto wykazano, że ekstrakt z aceroli ma potencjał przeciwbakteryjny, m.in. na bakterie Gram-ujemne.
Zarówno witamina C jak i bioaktywne związki zawarte w tym tropikalnym owocu mają właściwości przeciwzapalne. Mogą m.in. zwiększać ilość makrofagów wydzielających przeciwzapalne cytokiny. Niwelowanie wolnych rodników w organizmie również zmniejsza stan zapalny i zapobiega m.in. utlenianiu cholesterolu i innym powikłaniom z tym związanym. Polifenole mogą dodatkowo wspierać aktywność wewnętrznych enzymów antyoksydacyjnych, np. dysmutazy ponadtlenkowej.

Acerola i jej korzystny wpływ na odporność
Zauważono, że odpowiednie spożywanie kwasu askorbinowego z dietą bądź suplementacją zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji oraz podczas jej trwania – skróci czas.

Czy obecność bioflawonoidów wspomaga wchłanianie witaminy C?

Z tego względu, że kwas askorbinowy może mieć różne źródło pochodzenia, trwają dyskusje, czy ma to znaczenie w działaniu na organizm. W badaniu Uchida E. i wsp. sprawdzono wpływ zarówno samej witaminy C jak i soku z aceroli z naturalną jej wersją. Nie dość, że w badanym osoczu zauważono wyższy poziom kwasu askorbinowego, to w dodatku z moczu naturalna witamina wydalała się wolniej niż jej syntetyczny odpowiednik. To sugeruje, że jakieś związki bioaktywne w aceroli pozytywnie oddziałują na wykorzystanie tego przeciwutleniacza i organizm preferuje taki pakiet, zamiast wyizolowanej witaminy. To pokazuje mądrość natury, więc jeśli to możliwe, najlepiej wybierać zestaw kwasu askorbinowego z ekstraktami z owoców, niż bez, w celu lepszego efektu nasycenia organizmu.

Bibliografia:
Cieślik A, Gębusia A. Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych. Postępy Fitoterapii 2/2012; 93-99.
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.
Silva, N. C., Dourado, P. L. A., & Tosi, M. M. (2023). A review about acerola (Malpighia emarginata DC.) by-products as a promising raw material for the generation of green products. Brazilian Journal of Food Technology, 26
Olędzki R, Harasym J. Acerola (Malpighia emarginata) Anti-Inflammatory Activity-A Review. Int J Mol Sci. 2024 Feb 8;25(4):2089.
Uchida E, Kondo Y, Amano A. i wsp.: Absorption and excretion of ascorbic acid alone and in acerola (Malpighia emarginata) juice: comparison in healthy Japanese subjects. Biol Pharm Bull. 2011;34(11):1744-7.

Powiadomienia
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments