Charakterystyka K2 vitaMK7®
Charakterystyka K2 vitaMK7®
Kategoria: vitaMK7, Witamina K
Data: 7 stycznia 2025

Witamina K to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, ale wyróżnia się tym, że nie jest magazynowana w organizmie. Obejmuje kilka podobnych chemicznie związków: filochinon (K1) i menachinony (K2). K2 jest znakowane jako MK wraz z numerem określającym liczbę reszt izoprenoidowych w łańcuchu (np. MK-4, MK-7). Najlepiej przyswajalną i najcenniejszą witaminą jest K2 MK-7. Ze względu na swoją budowę jest przenoszona przez lipoproteiny we krwi i ma nawet 3 dni okresu półtrwania. To pozwala na dłuższe wykorzystywanie tej witaminy przez organizm. W porównaniu z K1 jest aż około 7 razy bardziej biodostępna. Najbogatszym źródłem tej wysokoprzyswajalnej witaminy jest natto – japońska potrawa, fermentowana za pomocą bakterii. Badania pokazują, że niestety wartości MK-7 we krwi są przeważnie obniżone, dlatego odpowiednia suplementacja może być wskazana. Ta forma w przeciwieństwie do reszty nie jest tak powszechna w żywności, więc prawdopodobnie dlatego mogą występować jej niskie stężenia. Menachinon przede wszystkim odpowiada za transport wapnia do kości i zapobiega wapnieniu tętnic. Stanowi nieodzowny duet wraz z witaminą D3. Uczestniczy również w procesach krzepliwości krwi.

Charakterystyka K2 vitaMK7
Najbogatszym źródłem tej wysokoprzyswajalnej witaminy jest natto – japońska potrawa, fermentowana za pomocą bakterii. Badania pokazują, że niestety wartości MK-7 we krwi są przeważnie obniżone, dlatego odpowiednia suplementacja może być wskazana.

Na rynku można dostać różne preparaty z zawartością menachinonu, o różnych deklaracjach producentów. Czasami może brakować istotnych informacji, w tym formy K2, źródła pochodzenia itp. Jedyną zatwierdzoną postacią MK-7 uznaną za bezpieczną przez EFSA jest menachinon wyekstrahowany z Bacillus subtilis natto. Ta forma widnieje w Novel food, liście tak zwanej nowej żywności i jej sprzedawanie musi być zatwierdzone przez Unię Europejską. Firmą europejską, która produkuje menachinon zgodnie z wytycznymi jest – Gnosis by Lesaffre we Włoszech. Jako jedyna w Europie ma zatwierdzony surowiec wytwarzany na miejscu, bez pośredników. Zawiera witaminę K2 w opatentowanej formie vitaMK7® w ilości ponad 99% jako all-trans-menachinon-7. Jest to wysoce biodostępna forma, pochodząca z natury. Produkcja ta zachodzi bez dodatków chemicznych, w tym konserwantów i rozpuszczalników, za pomocą fermentacji. Zachowuje zasady GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej), ISO i system HACCP (analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli). Charakteryzuje się czystością ponad 99%, co pozwala na zachowanie kilku lat trwałości. Mimo tego, że związek pochodzi z fermentacji bakteryjnej, to nie posiada zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

Posiada potwierdzenie czystości w certyfikatach, jako oznaczenie:

  • bezglutenowy
  • bez laktozy
  • bez GMO
  • wegetariańskie i wegańskie
  • halal
  • koszerny
Charakterystyka K2 vitaMK7
Na rynku można dostać różne preparaty z zawartością menachinonu, o różnych deklaracjach producentów. Czasami może brakować istotnych informacji, w tym formy K2, źródła pochodzenia itp.

Istotną kwestią, na jaką warto zwrócić uwagę przy wyborze preparatu jest forma chemiczna związku. W suplementach mogą występować syntetycznego pochodzenia formy cis/trans. Synteza chemiczna jest tańsza w produkcji, lecz tylko postać trans jest potrzebna i wysoce przyswajalna w organizmie. Polskie badanie zawartości menachinonu w 8 produktach dostępnych na rynku, pokazało, że większość z nich miała mniej K2 od jej deklarowanej ilości, a forma cis/trans przeważała. Można się chronić przed nie do końca uczciwymi praktykami, wybierając dobrze oznakowany preparat. Najlepiej jakby był on z opatentowaną i zatwierdzoną przez EFSA formą K2 jaką zapewnia Gnosis. Produkt firmy Gnosis jest przebadany i stosowany w różnych badaniach, np. Bruge F. i wsp. gdzie wykazano wzrost we krwi stężenia witaminy K2 po jej spożyciu wraz z oliwą z oliwek.

Bibliografia:
https://gnosisbylesaffre.com/ingredient/vitamk7/
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX%3A32009D0345
Brugè F, Bacchetti T, Principi F, Littarru GP, Tiano L. Olive oil supplemented with menaquinone-7 significantly affects osteocalcin carboxylation. Br J Nutr. 2011 Oct;106(7):1058-62.
Szterk A, Zmysłowski A, Bus K. Identification of cis/trans isomers of menaquinone-7 in food as exemplified by dietary supplements. Food Chem. 2018 Mar 15;243:403-409.
Szterk A, Bus K, Zmysłowski A, Ofiara K. Analysis of Menaquinone-7 Content and Impurities in Oil and Non-Oil Dietary Supplements. Molecules. 2018 May 1;23(5):1056.

Powiadomienia
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments