Zarówno leki jak i suplementy diety na rynku farmaceutycznym są dostępne w różnych formach:
- płynach
- kroplach
- tabletkach
- proszku
- żelkach
- kapsułkach
Każda z nich ma swoje zalety i wady. Tak szeroki wybór pozwala na wybór przez konsumenta dogodnej postaci dla siebie, wedle upodobania.
W przypadku kapsułek, różnią się one między sobą:
- składem chemicznym
- szybkością rozpuszczania w przewodzie pokarmowym
- teksturą
- rozmiarem
Kapsułki Softgel
Kapsułki Softgel, jak sama nazwa wskazuje są przeważnie miękkie, zbudowane głównie z żelatyny. Przeważnie, gdyż można dostać również twarde kapsułki z żelatyny, składające się z dwóch złożonych części, więc można je rozdzielić. Te miękkie będą jednak nieco odporniejsze na różne uszkodzenia.
Kapsułki softgel najczęściej stosowane są w celu zawarcia w nich oleju (np. z witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczu – A, D, E, K) lub innych składników o formie płynnej, ewentualnie półstałej. Żelatyna naturalnie występuje w żywności, jest białkiem składającym się z aminokwasów budujących kolagen. Pochodzenie tego związku może być rybie, wieprzowe lub wołowe, dlatego weganie go unikają w produktach żywnościowych i stosowanych preparatach. Ostatnimi czasy są również produkowane miękkie kapsułki żelowe wegetariańskie, a ta informacja powinna być umieszczona na opakowaniu. Żelatyna naturalnie rozpuszcza się w organizmie pod wpływem ciepłoty ciała, przeważnie do 30 minut od połknięcia. Choć istnieją też takie kapsułki, które przetrwają środowisko żołądka i mają na celu dostarczenie do jelit substancji czynnej. Kapsułka zwykle ma przezroczystą powłokę, dzięki czemu widać jej zawartość. W składzie kapsułki mogą występować też dodatki wspomagające jej konstrukcje, takie jak plastyfikatory (np. gliceryna) i rozpuszczalniki (przeważnie woda), a także aromaty i barwniki. Proces produkcji kapsułek jest prosty. Skoro głównym składnikiem jest żelatyna, to musi być ona rozpuszczona, najczęściej w wodzie za pomocą mieszania. Później następuje kapsułkowanie wraz z gotowym materiałem wypełniającym, a na końcu suszenie i czyszczenie. Proces produkcji może się nieco różnić w zależności od producenta.
Kapsułki Softgel charakteryzują się:
- wysoką szczelnością
- odpornością na obecność światła i tlenu
- odpornością na zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- wytrzymałością mechaniczną
Zalety kapsułek Softgel
Zaletą kapsułek Softgel jest prosty i naturalny skład, w przeciwieństwie do tabletek, które siłą rzeczy zawierają wiele wypełniaczy i różnych dodatków, aby zachować swoją konstrukcję. Przez to składnik odżywczy zawarty w tabletkach może gorzej się wchłaniać. Nic dziwnego, że producenci mimo tego korzystają z tego rozwiązania, gdyż jest ono przede wszystkim tańsze. Kapsułki w postaci Softgel cechują się długą przydatnością do spożycia. W dodatku postać płynna lub półpłynna danej substancji jest bardziej przyswajalna niż sprasowana w tabletce, która może się nierównomiernie rozkładać. Słabszym elementem żelatyny jest jej higroskopijność, czyli podatność na wiązanie wody i kapsułki takie mogą mięknąć podczas przechowywania. Jeśli ktoś obawia się nieprzyjemnej woni ze stosowanego suplementu, to kapsułki w formie żelatyny zapewniają neutralność w tym zakresie i nie czuć ani zapachu, ani jakiegoś smaku.
Bibliografia:
https://www.gelita.com/en/Softgel_Softcapsules
https://www.pharmaceutical-technology.com/products/softgels/
https://www.pharmacompass.com/pharma-blog/overview-of-softgels-capsule-manufacturing-soft-gel-technologies-for-the-bioavailability-enhancement-of-oral-softgel-solid-dosage-forms
https://www.soft-gel.com/
Grażyna Kubiak-Tomaszewska1 , Piotr Tomaszewski1,2, Jan Pachecka1,2: Hypromeloza w technologii farmaceutycznej kapsułek oraz innych dawkowanych postaci leku. Pediatr Med Rodz 2011, 7 (3), p. 271-276