Charakterystyka kapsułek V-caps (HPMC)
Charakterystyka kapsułek V-caps (HPMC)
Kategoria: Kapsułki V-caps
Data: 30 grudnia 2024

Ostatnimi laty panuje coraz większa chęć stosowania diety ograniczającej produkty pochodzenia zwierzęcego, z powodu różnych, etycznych i nie tylko kwestii. Szczególnie weganie dość rygorystycznie podchodzą do wykluczeń żywieniowych dokładnie czytając składy. W przypadku leków, nutraceutyków i suplementów diety na pomoc nadchodzą kapsułki wegańskie z hydroksypropylometylocelulozy (HPMC). HPMC pochodzi z przetworzonej chemicznie celulozy roślinnej.

Charakterystyka kapsułek V-caps (HPMC)
W przypadku leków, nutraceutyków i suplementów diety na pomoc nadchodzą kapsułki wegańskie z hydroksypropylometylocelulozy (HPMC). HPMC pochodzi z przetworzonej chemicznie celulozy roślinnej.

Oprócz wykorzystania jej w kapsułkach, ma również swoje zastosowanie jako dodatek do żywności o funkcjach:

  • emulgujących
  • zagęszczających
  • stabilizujących
  • pełniących właściwości nośnika

Związek ten można spotkać m.in. w produktach bezglutenowych, ze względu na swoje charakterystyczne cechy. Z powodu tego, że składnik jest pochodną celulozy, która należy do błonnika pokarmowego, podobnie będzie zachowywać się w przewodzie pokarmowym. Otoczka v-caps ulega szybkiemu rozpuszczeniu w przewodzie pokarmowym w szerokim zakresie temperatur. Z tego względu można popijać dany produkt zarówno ciepłymi jak i zimnymi napojami. Celuloza nie ulega procesom trawiennym i jest odporna na wszelkie soki trawienne i różne pH. Przechodzi w postaci niezmienionej przez cały przewód pokarmowy. HPMC stosuje się także w tabletkach o specyficznych właściwościach, by powlec tabletkę, aby zmienić jej proces uwalniania.

Zawartość kapsułek z hypromelozy może być różna: proszek, granulat, forma półpłynna i płynna, a nawet mniejsza kapsułka. Na rynku farmaceutycznym częstym składnikiem kapsułek jest żelatyna, która w porównaniu z HPMC zawiera więcej wody i ma właściwości higroskopijne. Zawartość kapsułek roślinnych jest dzięki temu bardziej stabilna i ma mniejsze ryzyko nabrania wilgoci, mięknięcia czy pękania. Charakteryzują się one również odpornością na skażenia mikrobiologiczne.

Charakterystyka kapsułek V-caps (HPMC)
Na rynku farmaceutycznym częstym składnikiem kapsułek jest żelatyna, która w porównaniu z HPMC zawiera więcej wody i ma właściwości higroskopijne.

W przypadku niektórych producentów, m.in. Capsugel Vcaps firmy Lonza, produkowane kapsułki posiadają certyfikaty: wegańskie, wegetariańskie, koszerności oraz Halal i Non-GMO Project, więc dbają o aspekty religijne konsumenta i dają gwarancję jakości. Ponadto w produkcji omawianych kapsułek nie ma potrzeby dodawania środków żelujących i innych środków pomocniczych. W dodatku związek ten jest zaaprobowany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Agencję Żywności i Leków oraz uznany jako bezpieczny. Dzisiejsze możliwości technologiczne pozwalają na stworzenie różnorodnych produktów, także pochodzenia naturalnego, nieznacznie je przetwarzając, aby osiągnąć pożądane cechy.

Bibliografia:
https://www.pharmaceutical-business-review.com/products/capsugel-vcaps-plus-capsules/
Grażyna Kubiak-Tomaszewska1 , Piotr Tomaszewski1,2, Jan Pachecka1,2: Hypromeloza w technologii farmaceutycznej kapsułek oraz innych dawkowanych postaci leku. Pediatr Med Rodz 2011, 7 (3), p. 271-276
https://vitapedia.pl/hydroksypropylometyloceluloza-e464
https://www.lonza.com/capsules-health-ingredients/pharmaceutical-solutions/hard-empty-capsules/vcap-plus-hpmc-capsules
Guarve K, Kriplani P. HPMC- A Marvel Polymer for Pharmaceutical Industry-Patent Review. Recent Adv Drug Deliv Formul. 2021;15(1):46-58.

Powiadomienia
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments