Głowny składnik produktu Bergamil Forte to bergamota, która jest owocem cytrusowym, rosnącym w południowych Włoszech i wyróżniającym się unikalnym profilem flawonoidowym, zawierającym w składzie m.in. neoerycytrynę, neohesperydynę, naringinę czy rutynę. Z bergamotki produkuje się ekstrakt w postaci proszku, obfitujący w prozdrowotne polifenole – BPF (z ang. Bergamot-derived Polyphenolic Fraction). Związki zawarte w ekstrakcie działają jak statyny poprzez hamowanie enzymu regulującego syntezę cholesterolu w wątrobie, czyli reduktazy HMG-CoA. W dodatku ekstrakt z bergamotki hamuje utlenianie LDL-C, zmniejsza poziom promiażdżycowego sdLDL i aktywuje kinazę adenozynomonofosforanową (AMPK), która między innymi hamuje procesy anaboliczne, takie jak synteza cholesterolu i kwasów tłuszczowych oraz zwiększa wychwyt glukozy w komórkach mięśniowych. Ponadto przeciwmiażdżycowe właściwości ekstraktu z bergamotki są częściowo związane z regulacją aktywności niektórych enzymów (np. acetylotransferazy acetylo-koenzymu A, acylotransferazy lecytynowo-cholesterolowej), które uczestniczą w reakcji estryfikacji cholesterolu i dystrybucji lipidów. Istnieją doniesienia, że bergamotka może zwiększać wydalanie cholesterolu z kałem oraz zmniejszać wchłanianie jelitowe tego składnika. Oprócz właściwości związanych z gospodarką lipidową, bergamotka ma również działanie przeciwutleniające (w tym zmniejszające poziom wskaźników uszkodzenia oksydacyjnego naczyń), przeciwzapalne, hipoglikemiczne i neuroprotekcyjne. Przewlekły stan zapalny zwykle towarzyszy dyslipidemii, więc zaopiekowanie się tym czynnikiem również przyniesie dodatkowe korzyści ku zdrowiu.
bergamil