Źródło kwasów tłuszczowych – TASA Omega TM
Źródło kwasów tłuszczowych - TASA Omega TM
Kategoria: Suplement diety
Data: 2 czerwca 2025

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędnym składnikiem żywności potrzebnym organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, szczególnie EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokoheksaenowy). Niedobór powoduje szereg patologicznych zmian i dolegliwości zdrowotnych. Najcenniejszym źródłem omega-3 są tłuste ryby takie jak: łosoś, sardynki, sardele, śledź, makrela. W przypadku gdy w diecie brakuje ryb, potrzebne jest uzupełnienie tych tłuszczy z suplementacji, gdyż przykładowo olej lniany będący także źródłem omega-3 musi być przekształcony w organizmie przez szereg mechanizmów, nie do końca efektywnych.

Źródło kwasów tłuszczowych  - TASA Omega TM
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędnym składnikiem żywności potrzebnym organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, szczególnie EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokoheksaenowy).

Jakość produktów z omega-3

W przypadku wyboru produktu z kwasami omega-3 należy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Na etykiecie produktu powinno znajdować się stężenie omega-3 i ilość EPA i DHA w porcji. Źródło pochodzenia również ma istotne znaczenie. Lepszym wyborem są drobne ryby, ponieważ te większe i starsze mają tendencję do gromadzenia metali ciężkich. Poza tym podczas pozyskiwania oleju istnieje ryzyko jego utleniania, o czym świadczy wskaźnik TOTOX. Nie powinien on przekraczać wartości 26, a im mniej tym lepiej.

TASA Omega TM

TASA to peruwiańska firma rybacka, istniejąca na rynku już wiele lat. Należy do największych producentów m.in. oleju rybiego na świecie. Omega-3 jest pozyskiwane z peruwiańskich sardeli (Engraulis Ringens), które są młodymi rybami, więc nie zdążyły jeszcze zgromadzić zanieczyszczeń pochodzących z środowiska. Mają w ofercie różne stężenia kwasów EPA i DHA jako skoncentrowane źródło omega-3. Producent ten dba o zrównoważony proces całego rozwoju przemysłu rybnego, co potwierdzają certyfikaty. TASA ma kompletny łańcuch dostaw i kontroli, począwszy od łowów morskich, aż do użycia przez klienta. Monografia GOED (Globalnej Organizacji ds. Kwasów Omega-3 EPA i DHA), do której należy TASA zawiera wytyczne co do różnych wskaźników jakości, które powinien przestrzegać producent oleju rybiego. Dotyczy to zanieczyszczeń środowiska np. dioksyn, a także m.in. dopuszczonych ilości metali ciężkich, czy wskaźnika utleniania.

Źródło kwasów tłuszczowych  - TASA Omega TM
Omega-3 jest pozyskiwane z peruwiańskich sardeli (Engraulis Ringens), które są młodymi rybami, więc nie zdążyły jeszcze zgromadzić zanieczyszczeń pochodzących z środowiska.

Certyfikaty posiadane przez TASA Omega TM

Firma TASA zachowuje najwyższą jakość GMP, czyli Dobrej Praktyki Produkcyjnej. Stosuje się do przepisów FDA – Agencji Żywności i Leków, wyznaczającej jakość i bezpieczeństwo produktu. Jak już wspomniano, firma ta jest członkiem GOED (Globalnej Organizacji ds. Kwasów Omega-3 EPA i DHA). Ponadto jest tzw. przyjacielem morza, gdyż ma certyfikat FOS (Product Certification of Sustainable Fishing and Aquaculture), co pozwala chronić środowisko morskie i zapewniać zrównoważone rybołówstwo. Nadmierna produkcja omega-3 grozi nawet wyginięciem ryb, dlatego stworzono limity wydobycia ryb na sezon. W przypadku Peru ustalono tzw. kwotę przemysłowej sardeli poniżej 35% jej całkowitej biomasy. To oznacza, że reszta może w spokoju się rozwijać. Kolejnym potwierdzeniem jakości jest MarinTrust, który również dba o zapewnienie wysokich standardów bezpieczeństwa i jakości, w trosce o środowisko. Ostatnią kwestią jest bezpieczny handel międzynarodowy, za co odpowiada Business Alliance for Secure Commerce (BASC).

Bibliografia:
https://goedomega3.com/storage/app/uploads/public/66a/404/f6c/66a404f6cce24004830853.pdf
https://goedomega3.com/storage/app/media/Governance%20docs/GOED%20Monograph%20-%202022%2001%2006.pdf
https://www.tasa.com.pe/productos-y-servicios-la-anchoveta-en.html

Powiadomienia
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments