Zalety i przewagi roślinnych kapsułek dojelitowych DRcaps w stosowaniu suplementów diety
Zalety i przewagi roślinnych kapsułek dojelitowych DRcaps w stosowaniu suplementów diety
Kategoria: Kapsułki DRcaps
Data: 24 sierpnia 2024

Suplementy diety na rynku farmaceutycznym dostępne są w różnych postaciach, w zależności od potrzeby i upodobań konsumenta. W skuteczności stosowania danej suplementacji ma znaczenie zarówno forma chemiczna danej substancji, jej jakość, jak również postać fizyczna w której jest zawarta. W przypadku kapsułek znaczenie ma między innymi rodzaj kapsułki (twarda, miękka, dojelitowa), czy ilość wypełniaczy, a dobierana jest na podstawie właściwości substancji w niej zawartej. Przykładowo, witaminy i minerały zawarte w kapsułce przeważnie dobrze się wchłaniają już w żołądku, natomiast probiotyki wymagają już innej kapsułki, która pozwoli na przetrwanie kwasu żołądkowego i dostanie się całej zawartości do jelit w postaci nienaruszonej.

Zalety kapsułek DRcaps HPMC

Kapsułki DRcaps składają się w 95% z roślinnej hydroksypropylometylocelulozy (HPMC) oraz w 5% z gumy gellan i mają szereg zalet. Przede wszystkim są odporne na silny kwas znajdujący się w żołądku, więc chronią składniki odżywcze i uwalniają je dopiero po 45 minutach od zażycia, czyli w jelitach. Potwierdzono to w badaniu klinicznym in vivo na ludziach w laboratorium Bio-Images Research w Glasgow w Szkocji. ​​Uczestnicy przyjęli kapsułkę DRcaps po 30 minutach od zjedzenia lekkiego śniadania, popijając wodą. Typowa kapsułka uwalnia składniki odżywcze po około 5 minutach od przyjęcia. Natomiast kapsułki DRcaps u większości badanych uwolniły się w jelicie i czas trwania tego procesu to 20 minut od początku uwolnienia.
Dzięki właściwościom polimerowym zawartym w samej kapsułce, nie ma potrzeby stosowania powłok filmowych i składników powlekających, zwiększających czas produkcji i koszty. Właściwości polimerowe kapsułek DRcaps maskują także smak i zapach zawartych składników, więc zmniejszają ryzyko wystąpienia dyskomfortu, nieprzyjemnego posmaku i refluksu z suplementów. W dodatku kapsułki DRcaps charakteryzują się zawartością wilgoci od 4% do 6% przy 50% wilgotności względnej, co zwiększa stabilność probiotyków wrażliwych na wilgoć i higroskopijnych.
Warto podkreślić, że kapsułki DRcaps HPMC w przeciwieństwie do żelatyny, są z materiału niepochodzącego od zwierząt, dlatego wegetarianie i weganie mogą je ze spokojem spożywać. Poza tym mają niską reaktywność krzyżową z substancjami pomocniczymi, są stabilne w szerokim zakresie temperatur i wykazują bezpieczeństwo spożycia przez ludzi.

Zalety i przewagi roślinnych kapsułek dojelitowych DRcaps
Kapsułki DRcaps składają się w 95% z roślinnej hydroksypropylometylocelulozy (HPMC) oraz w 5% z gumy gellan i mają szereg zalet.

Zasadność stosowania kapsułek DRcaps HPMC w suplementach diety

Trudne warunki panujące w układzie pokarmowym są wyzwaniem dla producentów suplementów diety, gdyż mogą degradować podawane substancje, obniżając ich skuteczność. Począwszy od żołądka, po dwunastnicę, gdzie enzymy trzustkowe (lipaza, trypsyna, amylaza) i sole żółciowe mogą znacząco wpływać na stabilność różnych substancji, w szczególności na żywotność probiotyków. Probiotyki są wrażliwe na zmiany temperatury, tlenu, kwasowości i wilgotności. Są to żywe mikroorganizmy, które przynoszą korzyści zdrowotne gospodarzowi jedynie, gdy są podawane w odpowiednich ilościach, docierających do jelit. Odpowiedzią na te problemy są preparaty farmaceutyczne dojelitowe lub o opóźnionym uwalnianiu zawierające kapsułki DRcaps.
W badaniu Marzorati M. i wsp. porównano wydajność dziesięciu konfiguracji kapsułek, pojedynczych lub kombinacji DUOCAP zawierających szczep L. acidophilus, w symulatorze modelu ekosystemu mikrobiologicznego jelit ludzkich. Najlepsze wyniki dały kapsułki DR-in-DR (kombinacja kapsułek DRcaps® w kapsułkach DRcaps®) i DR-in-VC (kapsułek DRcaps® w kapsułkach Vcaps®) zarówno w warunkach po posiłku, jak i na czczo, w powolnym uwalnianiu i najwyższej przeżywalności L. acidophilus. Ponadto dane z tego badania sugerują, że L. acidophilus zawarty w DR-in-DR lub DR-in-VC, który dociera do okrężnicy jest żywotny i funkcjonalny, czyli potencjalnie powoduje zmiany w składzie i różnorodności mikrobioty jelit.
W porównaniu z innymi preparatami, DRcaps wykazują także (szczególnie w warunkach głodu) zwiększoną zdolność do ochrony enzymów wrażliwych na kwas, tj. lipazy i amylazy podczas trawienia w układzie pokarmowym, więc mogą być użyteczne również w celu dostarczenia enzymów trawiennych.

Bibliografia:
https://www.lonza.com/capsules-health-ingredients/nutraceutical-solutions/hard-empty-capsules/hpmc-designed-release-capsule
Robert Amo, Director Global OTC and Health & Nutrition Marketing, Capsugel Inc. DRcaps® Capsules Achieve Delayed Release Properties for Nutritional Ingredients in Human Clinical Study
Marzorati M, Calatayud M, Rotsaert C, Van Mele M, Duysburgh C, Durkee S, White T, Fowler K, Jannin V, Bellamine A. Comparison of protection and release behavior of different capsule polymer combinations based on L. acidophilus survivability and function and caffeine release. Int J Pharm. 2021 Sep 25;607:120977.

Dietetyk Kliniczny, Psychodietetyk
mgr Pamela Gałka
Powiadomienia
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments